Nakrájet zeleninu na proužky či plátky zvládne každý. Ale zkusme hosty překvapit svou fantazií. Pestrost ozdobování zeleniny využijeme i u běžného pokrmu pro celou rodinu.
Skoro bez myšlenek dáváme zeleninu na ozdobu a jako přílohu téměř ke každému slanému pokrmu. Ať už jde o hlavní jídlo, salát, pomazánku, plátky namazaného pečiva, celé obložené mísy nebo známé švédské stoly.
Většinou nám stačí ostrý nůž, zeleninu očistit a nakrájet na pěkné kousky - proužky, kolečka, měsíčky, apod. Někdo má možná ve kuchyňské výbavě dekorativní struhadla, která mají usnadnit práci. Ale při troše zručnosti a s pár pomůckami můžeme zeleninovou oblohu více zatraktivnit. Žádné "výtvarné" umění to nebude, ale na talíři každého překvapí.
Ještě v živé paměti z Vánoc jistě máte svou výbavu formiček na cukroví. Při výrobě ozdob ze zeleniny využijeme ta nejmenší vykrajovátka. Zeleninu zbavíme jadérek, případně slupky a také měkkých částí. Papriku nakrájíme na široké plátky, větší ředkvičky na tlustá kolečka, okurek na hrubší plátky. Záleží na druhu zeleniny. A zbývá jen vykrojit požadovaná srdíčka, hvězdičky, oválky, trojúhelníčky, ale klidně i složitější tvary, pokud máme dost trpělivosti.
Známá vypichovátka, která se používají hlavně na vykrajování kuliček z cukrového a vodního melounu, můžeme použít také na silnější okurek zbavený zrníček, zralou cuketu nebo vařenou červenou řepu. Velikost vypichovátek (následně kuliček) přizpůsobujeme velikosti zeleniny.
Na krájení si vybereme pravidelné a pevnější růžičky s dlouhou stopkou. Ostrým nožem nakrájíme z květáku či brokolice plátky, které při řezu připomínají stromečky.
K výrobě rajčatových kytiček budeme potřebovat jen ostrý nůž a pevné kusy zeleniny. Špičkou nože nařízneme slupku rajčete (8x). Slupku seshora jemně odloupneme a ohneme, aby získaly tvar okvětních lístků. Stopku můžeme nahradit zapíchnutou natí z petrželky nebo malé mrkvičky.
I když se karambola řadí mezi exotické ovoce, výborně doplňuje maso mořských ryb, hovězí svíčkovou a vepřovou panenku. Stačí ji příčně nakrájet a máme hotovo. Vytvoří pěknou dekoraci a její sladkokyselou chutí maso zvýrazníme.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena