Citronovou a pomerančovou kůru využíváme zejména k přípravě sladkých pokrmů, ale její využití je mnohem všestrannější.
Pomerančová a citronová kůra slouží k výrobě kandovaného ovoce, ale také k dochucení různých, nejen cukrářských výrobků, a pro aranžmá některých pokrmů. Citrony a pomeranče bývají často chemicky ošetřené, proto je pro kulinářské účely doporučeno využívat pouze kůru z bio ovoce nebo kůru již zpracovanou.
Citronová kůra bývá méně nahořklá než kůra pomerančová. Zvýrazňuje chuť pokrmu a zároveň potlačuje případný zápach.
Citronová kůra obsahuje stejně jako dužina citronu vitamin C, B, kyselinu citronovou, pektin a silice. To vše jen v o něco menším množství.
Citronová kůra se používá k dochucení pokrmů sladké kuchyně - především různých koláčů, dortů, pudinků a krémů. Zvýrazňuje ale také chuť marmelád, kompotů, horkých nápojů, některých omáček a masitých jídel. Zvláště užitečná je při přípravě ryb. Dokáže potlačit rybí zápach a přitom dodat pokrmu jedinečnou chuť i aroma. Nebojte se přidat malé množství citronové kůry do rybí polévky, rybí pomazánky, pečené kachny.
Kůra z pomeranče obsahuje celou řadu silic a je velmi aromatická. Chuť je nasládlá a zároveň mírně nahořklá.
Málokdo ví, že pomerančová kůra obsahuje mnoho léčivých látek. Bohatá je zejména na bioflavonoidy, které jsou důležité pro správnou funkci cév. Pomerančová kůra může napomáhat léčbě křečových žil, modřin a lehkých hemeroidů. Díky vysokému obsahu vitamínu C zároveň chrání tělo před viry a bakteriemi.
Pomerančovou kůru nejčastěji přidáváme do sladkých pokrmů, ale celé plátky pomeranče můžete použít také k přípravě tzv. kuřete na pomerančích. Sušené plátky tohoto citrusového plodu jsou navíc výborným dekorativním prostředkem na váš vánoční stůl.
Zatímco do čaje se dává plátek citronu, svařené víno vám bude vděčné za plátek pomeranče. Čaj můžete ale připravit i ze samotné čerstvé citronové či pomerančové kůry. Pijte jej ještě horký! Velmi rychle se z něj odpařují účinné látky - flavonoidy. Citronová kůra je také vynikající v bílém jogurtu. Kůrou pomerančovou můžete pro změnu dochutit müsli.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena