Nádherně barevný, voňavý, vlídný i nevlídný svými náladami počasí, takový je podzim. Podzimní večery se vyznačují melancholií v našich duších. Zpříjemníme si je vínem.
Posedáváme u teplých kamen s nedočtenou knížkou v ruce a za okny poletují zlatavé listy padající ze stromů. Jistě nechybí ani sklenička dobrého vína, které nám má dodat možná trochu klidu, možná důvěru v sebe sama, nebo má jen více zahřát u srdce. Jaké víno ale právě ochutnáváme? Které nám více voní, není těžké na jazyku a je svou chutí příjemné i při další skleničce?
Z modrých odrůd sladkých hroznů se stáčí červené víno, které je zákazníky hodně žádané. Mezi ty nejznámější a možná právě nejvíce prodávané patří vína z těchto odrůd:
Barva vína je tmavá, jako zralé lesní ovoce. Typickým znakem vína je vůně černého rybízu. Chuť vína je plná, s příchutí rybízu. Podává se k hovězím steakům, některým druhům zvěřiny, k masu jehněčímu, které připravujeme na rozmarýnu. Vhodné je podávat k vínu sýry s bílou plísní na povrchu.
Pro toto víno je typická vůně višně, třešně, papriky a pepře s minerálními podtóny. Při delším vyzrávání získává marmeládové tóny. Víno má plnou chuť bohatou na kyseliny a třísloviny se skořicovou příchutí. Mladé víno je tvrdší. Podává se k tmavému masu, skopovému, ale také ke zvěřině.
Víno lehce a svěže voní po drobném zahradním ovoci. Je to víno lehčí s nižší kyselinou, nenáročné a jednoduché. Chutná k těstovinám a italské kuchyni, k uzeninám a k výraznějším rybám (na česneku a cibuli).
Jde o ideálně vyzrálé víno s velmi bohatou chutí (buketem) od jader peckovin přes hořké mandle až po animální aroma. Je to víno plné, extraktivní s jemnou nevtíravou kyselinou. Rulandské modré je ideálním doplňkem ke zvěřině, ale vhodné je i k tmavým masům nebo ušlechtilým sýrům.
Tato odrůda má výraznější vůni - uzeného, sušené švestky, spáleného dřeva. Obsah kyselin a tříslovin je vyšší a je typický právě pro tuto odrůdu. Zráním vína se jednotlivé složky dostávají do ideální rovnováhy. Svatovavřinecké víno je výborné k uzenému masu, uzeninám, tmavým masům a výraznějším sýrům.
Víno charakterizuje harmonické a bohaté aroma. Voní po peckovinách, uzeném, sušených švestkách. Jde o víno plné, tříslovinového charakteru, který se zráním optimalizuje do sametových tónů. Podává se k tmavým masům, uzeninám, uzenému masu a k tvrdým sýrům.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena