S nástupem nového životního trendu zdravého stravování se velmi ustupuje od českých stravovacích návyků. A je to jedině dobře.
V české kuchyni je opravdu malé množství jídel, které mají co do činění se zdravou kuchyní, ale jak je to v ostatních zemích světa? Které národy se stravují zdravě?
Pokud se Češi objeví na prvních příčkách jakýchkoliv světových žebříčků, pak je to ve většině případů nepříjemné první místo. Patříme k národům s největší spotřebou piva a v Evropě jsme druhým nejtlustším národem. Zdravý životní styl a stravování se k nám již však postupně vkrádá. Ten kdo na své zdraví nedbá a holduje si v typicky českých pokrmech se asi z náporu cizokrajných jídel a světových kuchyní neraduje, ale je to chyba, v české kuchyni se objevují pokrmy nejčastěji smažené, pečené, grilované na tuku, omáčky. Již méně často zeleninové přílohy, saláty, dušené či vařené pokrmy ze zeleniny a netučného masa. Která země je ve způsobu stravování nejlepší, a která se stravuje nejhůře? V následujících řádcích se mnohé dozvíte.
Mezi nejzdravější kuchyně na světě patří mexická. Typické mexické pokrmy se skládají z převážného množství zeleniny, libového masa a luštěnin. Asi nejvíce využívanou zeleninou je kukuřice, paprika, rajčata, kořenová zelenina, okurky, květák tykve. Ovoce je zde konzumováno také v hojném množství, zejména banány, papája, mango a avokádo. I koření, které Mexičané používají pro přípravu pokrmů je výtečné zdravé a kvalitní pro zdravou kuchyni. Používá se vanilka, petrželová nať, chilli papričky, římský kmín, koriandr a skořice. Z masa se zde můžeme setkat nejčastěji s kuřecím a vepřovým, ale nezapomínají ani na zdravé ryby. Výhodou mexické kuchyně je její rozmanitost pestrost a vyvážená skladby surovin.
I v této zemi je nejčastěji využívanou surovinou pro přípravu pokrmů zelenina a libové maso, V turecké kuchyni se jen málo používá koření, takže o pikantnosti zde nemůže být vůbec řeč.
Tato země patří v Evropě za nejzdravější. Typické pro francouzskou kuchyni jsou bezesporu světově známé francouzské sýry, ve velkém množství se používá zelenina, ryby, veškeré libové a hlavně drůbeží maso. Vyznačuje se také naprosto minimálním využitím olejů a jiných tuků pro přípravu kulinářských specialit. Ve své kuchyni používají francouzští kuchaři poměrně často víno, ovšem není vůbec na škodu. Francouzské víno má jedinečnou nezaměnitelnou chuť typickou pro každou svou pěstitelskou oblast, pokrmům dodává typickou chuť a aroma, navíc účinně spaluje tuky použité k přípravě.
Známá oslavovaná japonská kuchyně. Je vyhlášená svým využitím zeleniny, rýže a rybího masa. Typická japonská jídla připravovaná ve slavné hluboké pánvi Wok jsou znamenitá, pestrá, lahodně ochucená typickými tamními omáčkami.
Na prvním místě je jednoznačně známá nezdravá Amerika s největším procentem obézních lidí. Mohou za to fast foody, které se bohužel rozšířily do celého světa, typické pro Ameriku jsou hamburgery, smažené hranolky. Bohužel i naše kuchyně společně s Německou, Rakouskou a Švýcarskou patří k nejméně vhodným a zdravým. Převážně častěji se v těchto zemích objevují pokrmy smažené, pečené, zahuštěné moukou či jíškou, je zde využíváno pouze malé množství zdravé a čerstvé zeleniny, ryb a ovoce. Ovšem světový hit zdravého stravování má své příznivce již i zde a je jich čím dál více. Věřme, že během několika příštích let si nebudeme brát za příklad Ameriku, Německo či Rakousko, ale třeba právě japonská či mexická kuchyně se zabydlí v našich domovech.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena