Umělecká gastronomie a dekorativní vyřezávání z ovoce a zeleniny není žádnou novinkou. Podívejme se společně na počátek tohoto řemesla a jeho moderní podobu a využití.
Toto umění se prvně objevilo v Asii již v 7. Století. Dekorace se dají vytvářet z ledasčeho, z ledu, čokolády, karamelu, marcipánu či právě z ovoce či zeleniny. Někdy gastronomičtí mistři tvoří z celých kusů ovoce či zeleniny a jindy je půlí a pak zdobí, někdy je používají jen jako dekoraci na rautech či různých prezentacích, jindy je používají jako překrásnou přílohu k podávaným pokrmům. Ne nadarmo se jistě říká, jíme očima. Z ovoce se pomocí speciálních nožíků vyřezávají různé tvary od růží až po nádherné a jistě velmi složité labutě.
Průkopníkem v Čechách v tomto oboru je Luděk Procházka, který se vyučil v oboru kuchař- číšník, ale na nějaký čas utekl ke sportu. Věnoval se triatlonu až do doby, kdy jej potkala nepříjemná srážka s kamionem, následovaná několika operacemi. Luděk Procházka se však po svém zotavení ještě na čas ke sportu vrátil, a to dokonce s velmi dobrými výsledky. Avšak příprava a tréninky pro něj byly čím dál větší zátěží. A tak se vrátil do svého oboru, kde se po čase stal mistrem v umělecké gastronomii, nyní se nejen zúčastňuje soutěží, ale také je velmi často zván na různé předváděcí a školící akce. Je vyhlášeným odborníkem v aranžování ovoce a zeleniny.
Při tvorbě z ovoce a zeleniny je kladen velký důraz na práci s detailem a kvalitní náčiní. Dekorování ovoce a zeleniny je nádherná, avšak velice titěrná práce, která vyžaduje naprostou přesnost a dokonalost řezu či vpichu. Není to snadné, ale určitě se v aranžování ovoce a zeleniny dá leccos obkoukat a připravit pak překrásnou přílohu či dekoraci při jakékoli slavnostní příležitosti. Chce to jen trochu zručnosti a větší dávku trpělivosti. Každý ví, že nelze vše dokonale zvládnout napoprvé, ale že teprve učení a pořádný trénink dělá mistra.
Mezi nejoblíbenější surovinu pro výrobu dekorace je meloun, cuketa, dýně a papája. Vyřezávat lze však i z jiných druhů ovoce a zeleniny. Velmi pěkné jsou tvorby z pomerančů a jablek. A co se motivů týče, převažují květy, zvířata, ale nechat si vyřezat můžete třeba i nápisy, je možné vidět vyřezané půllitry s pivem, vázy s květinami, či květinové dekorace různých tvarů i barem. Možností dekorace je nepřeberné množství. K dekoracím lze použít třeba i tvrdý sýr. Lze z vhodných surovin vytvořit sochu čápa či jiného zvířete, či jen vyřezat obraz zvířete. Za jednu dekoraci, například vyřezané květiny z melounu zaplatíte však až kolem 800 Kč i více.
Foto: Profimedia
Autor:mamickajanicka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena