Možná jste si s příchodem jara také dali pár předsevzetí. Pokud mezi nimi bylo shodit pár kilogramů a začít zdravěji jíst, s lehčími a vitamíny nabitými přílohami to půjde snáz.
Quinoa neboli merlík čilský je vysoce proteinovou surovinou, která skvěle zasytí a je bohatým zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku, vitamínu E, zinku a železa. Je úžasným doplňkem jídelníčku vegetariánů a veganů. Quinoa má jemnou a lahodnou chuť, je lehce stravitelná a nenadýmá. Vysoký obsah vlákniny zaručuje rychlejší metabolismus a práci střev, tedy i spalování tuků.
Quinoa se hodí na přípravu sladkých kaší, dezertů, zeleninových salátů a také jako zavářka do polévky. Lze ji kombinovat podobně jako rýži, ve sladké variantě bude chutnat zejména dětem. Quinou seženeme v bílé, černé a červené variantě.
Amarant (semínka laskavce) se sice botanicky nedá zařadit mezi obilniny, ale v kuchyni má podobné vlastnosti jako obilná zrna. Je superpotravinou, pyšní se velkým procentem proteinů a vlákniny, dále obsahuje kyselinu listovou, hořčík a vápník. Pomáhá snižovat cholesterol, zlepšuje trávení a podporuje činnost mozku. Neobsahuje lepek.
Amarant se dá jednoduše uvařit a použít jako příloha, chutná v podobě kaše a také se hodí jako zavářka do polévek.
Pohanka je přirozeně bezlepkovou potravinou a prodává se v mnoha variantách. Pohanka obsahuje dostatek vlákniny, rutin a další bioflavonoidy, je bohatým zdrojem zinku, draslíku a železa. Dále obsahuje v nezanedbatelném množství selen, mangan, vitaminy B1, B2, vitamín C, vitamín E a cholin.
Pohanka je vhodná pro celiaky, pomáhá při bolestivé menstruaci, křečových žilách, otocích dolních končetin, dále zmírňuje krvácivost a působí i detoxikačně, regeneruje játra a je prevencí v období chřipek a nachlazení.
Pohanku pořídíme ve formě krupek, lámanky, krupice a mouky. Z pohanky připravujeme sladké i slané pokrmy - kaše, pomazánky, polévky, placky, moučníky, zavářky atd.
Pokud chceme v pohance zachovat co nejvíce zdraví prospěšných látek, použijeme pohankovou krupici, kterou zalijeme horkou vodou a pod pokličkou necháme nabobtnat. Látky citlivé na teplo touto cestou v pohance uchováme.
Jáhly (loupané proso) jsou zdrojem zejména vitamínů skupiny B a vlákniny. Podporují činnost ledvin, působí preventivně proti zánětům, podporují peristaltiku a dodávají dostatek energie při značné fyzické i psychické zátěži. Významnou roli hraje také obsah křemíku, který podporuje zdraví pokožky, vlasů, zubů a nehtů. Jáhly neobsahují lepek, jsou tedy vhodné i pro celiaky. Díky vyššímu obsahu železa lze jáhly doporučit i pro lidi trpící anémií a pro vegetariány a vegany. Není třeba se bát ani vyššího množství sacharidů, přítomná vláknina snižuje výsledný glykemický index.
Jáhly jsou vhodné zejména na přípravu sladkých pokrmů a dezertů. Známé jsou zejména jahelné kaše, jahelníky, ale jáhly se samozřejmě dají připravit i na slano. Protože jáhly snadno podléhají žluknutí, vždy vybíráme jáhly s co nejpozdějším datem spotřeby, nikdy je dlouho neskladujeme a nakupujeme je jen u ověřených zdrojů.
Kuřecí stehýnka s jáhlovou přílohou
(doba přípravy 60 min)
Zapečené papriky s jáhlovou nádivkou
(doba přípravy 60 min)
Foto: Shutterstock.com
Vyhrajte automatický mixér na smoothie a pusťte se do jarní detoxikace!
Až se příroda probudí, budeme mít k dispozici již řadu bylinek, které hrají hlavní roli při pročišťování organismu. Poohlédněte se po kopřivě, pampelišce i šťovíku a nezapomeňte si zahrát o automatický mixér na smoothie značky Sencor, model SBL 7570SS.
Tajemství detoxikace: Tyto potraviny nelze při očistě organismu vynechat!
Strava při detoxikaci by měla být bohatá na vitamíny, minerály a zejména vlákninu. Naopak je nutné vyhýbat se tučným a mléčným pokrmům, masu, jednoduchým cukrům a konzervovaným pokrmům. Ale co má člověk vlastně jíst? Poradíme vám.
Dieta? Už nikdy! Stačí změna stravovacích návyků!
Také se snažíte zhubnout, udržet si váhu, přitom si chcete zachovat radost z jídla? Máte již dost kolotoče s dietami a hledáte praktické a zároveň rozumné řešení, které vám umožní absolutní kontrolu vaší váhy? Možná si myslíte, že nic takového není možné, že by to bylo až příliš krásné, ale může to být pravda, pokud se zamyslíte nad svou životosprávou a přistoupíte na to, že i bez hladovky můžeme hubnout!
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena